Nye indlæg

De Frigjorte - I Dagens Anledning

Skrevet af Gert Beuse
26-02-2022
Det danske band De Frigjorte debuterede i 2018 med ”Ja tak!” og her 4 år senere er de endelig klar med en opfølger. Siden debuten har der været en enkelt udskiftning i besætningen, der nu består af Kurt Sørensen på vokal og guitar, Morten Friborg på guitar og kor, Toke Petersen på bas og kor og endelig Jeppe Hindbo på trommer. Musikalsk er vi ovre i afdelingen for den klassiske guitarbaserede rockmusik, hvor der stadig er iørefaldende omkvæd, men hvor lyden er tung og massiv.

Åbningsnummeret ”Uha Ulla” svinger forrygende og leder tankerne hen på hedengangne Gasolin´ eller måske tidlig Magtens Korridorer. Det er dansksproget rock med nerve og energi, hvor vanviddet lurer i øjenkrogen sammen med det ironiske glimt.

På ”Sluk Det Lort” er der en blues-feeling, der klæder bandet. Der er klare syng-med kvaliteter i omkvædet og bandet virker tight og velspillende. Det at synge på dansk rummer både udfordringer og muligheder. På ”Ja tak ”-debuten fik humoren lov til at styre, men på det nye album er det mere de små hverdagsskæbner og de skæve indfald, der fylder. Alligevel må denne anmelder bøje sig i støvet over linjer som ”Mette har for meget sovs i blodet”, der veksles til ”Mette har en pløjemark i Polen” lidt senere i nummeret ”Polen”. Det er smukt! Og ikke mindst originalt. Man fornemmer, at der midt i al gal- og vildskaben løber en poetisk åre, som det bliver spændende at følge på kommende udgivelser. ”Lones Overture” er et musikalsk billede på det, og det er fabelagtig godt. Man sidder uvilkårligt og håber, at bandet kan rende ind i en Mogens Mogensen, ligesom Gasolin´ gjorde, så de også kan få forløst den mere poetiske side.

Humoren får dog stadig lov til at fylde i ”Som Om Det Ikke Var Slemt Nok”, hvor man for alvor mærker inspirationen fra Magtens Korridorer. Det er plat og pubertær humor, men garneret med den massive guitar lydmur og en uimodståelig charme, ja så må selv en gammel hængerøv som undertegnede overgive sig. Det ER sgu sjovt – og det svinger.

På ”Fatter For Lidt” bliver det dog lidt for primitivt, måske fordi musikken ikke rigtig svinger her. Bandeordene virker lidt kiksede, og uden charmen, ja så falder det til jorden. Men der skal også være plads til at lave en skævert, når man svinger med den store hammer. Og det gør De Frigjorte i den grad her. På ”Forpulede Møgliv” mærker man igen syng-med kvaliteterne i omkvædet, og man kan snildt forestille sig den spillet for fuldt smadder til den næste kollegie- eller gymnasiefest. Næverne i vejret, så hamrer vi i takt!

”Klokken 1500” lukker og slukker albummet. Det er en tung sag, hvor lydmuren er massiv, men hvor melodiøsiteten stadig er intakt. Albummet er samlet set kun på godt 25 minutter, og det er vel egentlig lige at stramme den lidt, at kalde det et fuldt album. Måske snarere en halvlang EP?

I Dagens Anledning er overordnet set et solidt værk, der rummer nogle gode sange og nogle skæve og anderledes tekster. Der er glimtvis poesi og humor, garneret med drengerøvs-råben og bandeord, der svinger mellem det infantile og det geniale. De Frigjorte kan måske forarge nogle og være for meget for andre- men de er aldrig kedelige. Det er ganske enkelt god musik og fed lyrik. Giv dem et lyt, for det fortjener de så afgjort.

I Dagens Anledning udkom 4. februar på bandets eget pladeselskab.
 

Kategori: Anmeldelser

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

callerock@gmail.com